Musztardę znaleźć można w niemal każdej kuchni. Idealnie komponuje się z wieloma potrawami takimi jak mięso, warzywa czy ryby. Dodaje im pikantnego smaku. Musztarda jednak musztardzie nie równa. Warto zatem wiedzieć, czym kierować się przy jej wyborze.
Musztarda w sklepach
Na sklepowych półkach znaleźć można wiele rodzajów musztard. Wszystkie one różnią się od siebie składem oraz smakiem. To co jednak łączy każdy rodzaj musztardy to jej podstawowe składniki. Mowa tu przede wszystkim o gorczycy, occie, wody oraz soli. Kupując wybrany rodzaj musztardy zawsze jednak trzeba dokładnie zapoznać się z etykietą i widniejącym na niej składzie. Każdy producent musztardy dodaje bowiem do jej składu własne dodatkowe składniki. Analizując składy wybranych musztard szczególną uwagę zwrócić należy na zawartość cukru. Nie powinno być go za dużo. Na liście składników cukier nie powinien zajmować miejsca wcześniejszego niż czwarte czy piąte. Nadmiar cukru jest bowiem szkodliwy dla zdrowia.
Skład musztardy
Oczywiście wybierając musztardę uwagę zwrócić należy także na zawartość konserwantów. Tych unikać należy w szczególności. Jeśli dany producent musztardy oferuje produkt zawierający np. pirosiarczyn sodu to jest to musztarda, której lepiej nie kupować. Nie jest to bowiem produkt zbyt zdrowy. Jednym z popularnych regulatorów kwasowości stosowanym w musztardzie jest kwas cytrynowy. Nie ma on co prawda negatywnego wpływu na zdrowie, jednak jego nadmiar może blokować przyswajanie przez organizm cennych składników mineralnych. Wielu producentów musztardy wzbogaca jej skład także dobrymi dodatkami. Przykładem może być tu kurkumina. Ma ona właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Warto zatem na etykiecie sprawdzić czy musztarda zawiera kurkuminę.
Własna musztarda
Chcąc dodać do swoich potraw musztardę nie trzeba liczyć jedynie ma produkty oferowane przez producentów. Musztardę można bowiem przygotować samodzielnie. Przepis na musztardę jest dość prasy i każdy powinien poradzić sobie z jej przyrządzeniem. W pierwszej kolejności potrzebne będą ziarna gorczycy. Najlepiej ok. 20 dag. Te zalać należy 50 ml wrzącej wody, która wcześniej zagotowana została z 250 ml octu oraz 50 ml miodu. Taki wywar pozostawić należy na kilka godzin, aż gorczyca wchłonie cały cały płyn. Następnie masę należy rozdrobić blenderem. Tak rozdrobnioną masę przyprawiamy solą oraz pieprzem. Własna musztarda gotowa. Oczywiście użyć można także innych przypraw. Wszystko zależy od indywidualnych upodobań smakowych i gustu.